Podrum “Aleksandrović” iz Vinče kod Topole predstavlja prvo srpsko penušavo vino koje je sa ponosom nazvano Trijumf.

Enolozi kažu da je prizvodnja šampanjca kruna vinarstva, ali da je put do čarobnih iskrica u čaši penušavca veoma težak. Proizvodnja vrhunskog šampanjca je gotovo tajnovit i mističan proces koji se u Francuskoj vekovima prenosi sa generacije na generaciju i čuva kao najstroža porodična tajna.

Berba Chardonnay 2008.godine iz vinograda Podruma “Aleksandrović”, zasađenog u kraju gde su i srpski kraljevi pravili i pili vino, predstavljala je početak proizvodnje Prvog srpskog penušavog vina– Trijumf. Uz nesebičnu pomoć i savete eminentnog stručnjaka Enološkog instituta u Šampanji, enologa Pierre Yves Bournerias, otpočela je proizvodnja šampanjca, po staroj, tradicionalnoj, francuskoj metodi, Méthode Champenoise.

Porodica Aleksandrović se više od sto godina bavi vinogradarstvom i vinarstvom. Pradeda Miloš Aleksandrović je bio jedan od osnivača Vinčanske vinogradarske zadruge 1903.godine.

Porodica je do početka II svetskog rata imala 30.000 čokota i od početka je blisko sarađivala sa vinogradarima i vinarima kraljevih podruma. Tradiciju nastavljaju deda Života i Aleksandar Aleksandrović.

Kada je 1992. godine čuveni dvorski podrumar Živan Tadić, koji je posle II svetskog rata emigrirao u Kanadu, saznao da porodica Aleksandrović obnavlja vinarsku tradiciju oplenačkog kraja, poslao je u Vinču originalnu recepturu – sortni sastav Trijumfa, najboljeg vina kraljevih podruma koje se pre drugog svetskog rata pilo na skoro svim evropskim dvorovima. Tako smo u našem podrumu, na osnovu požutelog rukopisa počeli da ispisujemo nove stranice duge porodične istorije vinogradarstva i vinarstva oslanjajući se na iskustva predaka, nova naučna saznanja i modernu tehnologiju. Nova etapa u razvoju Vinarije Aleksandrović počinje 2000.godine, posle političkih promena u Srbiji, kada je sagrađena nova vinarija i nabavljena najsavremenija oprema za proizvodnju vrhunskih vina.

 
Mesto
Topola
Adresa
Vinča, 34310 Topola
Telefon
+381 (0) 34 826-555
Fax
+381 (0) 34 826-556
Mejl
office@podrumaleksandrovic.rs
Sajt
http://www.podrumaleksandrovic.rs
 

One Response to Podrum “Aleksandrović”

  1. Djordje says:

    Uh, njihova Harizma mi je neverovatna… Trijumf takodje. Ali cene su im stvarno malo nerealne za nase uslove…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *