Podrum Miletić sa svojim porodičnimim vinogradima od 2,15 ha zasađenih sortama: Burgundac crni (Pinot noir), Šardone (Chardonnay) i Rajnski rizling (Weisser Riesling) i Muskat hamburg (Mouscat de Hamburg) se nalazi u Župskom vinogorju (Zapadnomoravski rejon, Kruševački vinogradarski podrejon), gde se tradicija gajenja plemenitih sorti vinove loze neguje od davnina.

Ukus i stil vina zavise od mnogo faktora, kolektivno nazvanih terrior tj. klime, zemljišta i topografije vinograda.

Izabrani uzgojni oblik je jednokraka modifikovana Mozerova kordunica kod koje se primenjuje mešovita rezidba. Stabla su visine 0,90 m, međuredno rastojanje 3m, a rastojanje u redu 1m.

Porodica Miletić poseduje podrum veličine 200 i drvene sudove kapaciteta 30 000 l Sve više vinara se opredeljuje za prohromske sudove, koji se lakše održavaju, ali su u ovom podrumu ostali verni tradicionalnim drvenim hrastovim buradima, koja su deo porodičnog nasleđa, jer hrastovina omekšava vino i pomaže mu da lagano stari.

Ovakvi uslovi negovanja, kao i decenijska porodična tradicija proizvodnje vina – pravile su ga 3 generacije unazad i provodile ceo svoj život u vinogradu i oko njega, su doprineli da Zlatna Kruna i Rana Zora imaju veoma visok kvalitet.

Podrum “Miletić” je jedan od najstarijih vinskih podruma u Srbiji koji se već 85 god. bavi proizvodnjom najkvalitetnijih srpskih vina od grožđa iz sopstvenih zasada. Firmu je osnovao daleke 1923. god. čukun deda Miodrag Miletić (1895-1943) koji je tada imao zasadjenih 8 500 čokota prokupca i plovdine i u to vreme, pre II svetskog rata, izvozio svoja vina u Francusku, a tih vina je bilo i na vinskim kartama u svim boljim Beogradskim restoranima.

Proizvodnja se nastavila i tokom rata,kada zbog smrti oca posao preuzima , tada maloletni, pradeda Ljubodrag Miletić koji i dan danas provodi vreme u vinogradu i podrumu,koliko mu dozvoljavju njegove 83 godine. 1952. godine Ljubodrag i njegova supruga Vera počinju da se bave i ugostiteljstvom u svojoj kafani “Župske noći” gde su se služila vina isključivo iz njihovog podruma.

70-tih godina se u posao uključuje i sin Živko koji svoj radni vek započinje u vinarskoj kući “Rubin” Kruševac, gde je stekao zanačajno iskustvo u oblasti savremenog uzgoja vinove loze, a takodje 90-tih god. i njegov sin Zoran, dipl. ecc. i snaja Sladjana dipl.tehnolog. Na ovaj način je spojeno višedecenijsko iskustvo i savremena tehnologija u proizvodnji groždja i vina, podignuti novi savremeni zasadi vinove loze, a stari sortiment zamenjen novim vrhunskim sortama-Crnim burgundcem, Šardoneom i Rajnskim rizlingom.

 

Mesto
Aleksandrovac
Adresa
Lećisled, 37230 Aleksandrovac
Telefon
+381 (0) 37 762-134
+381 (0) 64 133-8233
Fax
+381 (0) 37 762-134
Mejl
davidm1@ptt.rs
Sajt
http://www.vinomiletic.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *