Vina podruma “Probus” se proizvode pod budnim deda Đurinim okom i nadzorom enologa i vinskih eksperata od sorti grožđa rizlinga, župljanke, vranca, čuvena je frankovka, merloa, starih sorti – plemenke i slankamenke i drugih vrsta. Podrum „Probus“ je proizvodjač i i nekoliko vrsta rakija (rakije od grožđa: lozovače,voćne: kruške, višnjevače, kajsijevače, dunje, šljive …).

Porodična tradicija gajenja vinove loze i proizvodnja vina, po zapisima i po sećanjima porodičnih predaka, seže još do pred kraj XVIII i početak XIX veka. Od tada je mnogo vremena prošlo.

Promenule su se sorte vinove loze, načini obrade vinograda, mehanizacija je učinila svoje, kao i sama tehnologija proizvodnje vina koja je unapređivana i osavremenjivana, ali ono što se nije promenilo kod vlasnika podruma “Probus”, to je trud i ogroman rad koji, iz godine u godinu, ulažu u obradu vinograda i negovanje finalnih proizvoda u podrumima tako da bi ljubiteljima dobre kapljice ponudila kvalitetne sorte vina.

Vrhunac tradionalne vinske proizvodnje predstavlja nadaleko čuveni bermet čija se receptura čuva kao porodična tajna i prenosi sa kolena na koleno u karlovačkim porodicama.

Istorija

Naziv podruma potiče od imena rimskog imperatora Markusa Aurelijusa Probusa. Markus Aurelius Probus rođen je u Sirmijumu (današnjoj Sremskoj Mitrovici) i to još davne 232. godine. Posle pobede nad carem Florijanom i sam postaje car, priznat od strane rimskog Senata. Usled nedostatka podataka o njegovim ratovima, cara Probusa istorija pamti kao vladara koji je sadeći vinovu lozu, širio vinsku kulturu po čitavoj teritoriji Carstva. Legenda kaže da su ga 282.godine ubili njegovi vojnici u jednom od vinograda jer ih je navodno terao da u periodu mira obavljaju građanske dužnosti kao što su sadnja i obrada vinograda.

Davne 1881.godine, vinogradi ove oblasti oboleli su od bolesti poznate u narodu pod imenom filoksera, koja je uništila sve karlovačke vinogradarske zasade. Ne želeći da izgube svoju vinarsku reputaciju, neumorni karlovački vinogradari su posadili nove sorte, a poučeni gorkim iskustvom s kraja XIX veka ove su bile otpornije od starih sorti.

 

Mesto
Sremski Karlovci
Adresa
Ulica Matoševa br: 32, 21205 Sremski Karlovci
Telefon
+381 (0) 63 807-9098
+381 (0) 21 881-468
+381 (0) 21 881-553
Mejl
office@podrum-probus.com
Sajt
http://www.podrum-probus.com/

 

Rekli su o podrumu Probus

Rada:

Ko jednom proba vina Podruma Probus, i uvei se u kvalitet ovog proizvodjaca, nece napustiti dobro i kvalitetno vino pod onom narodnom “Pij malo, pij dobro”, a upravo to ovaj podrum nudi – kvalite i sam ugodjaj posete podrumu uz vino, tamnburase i ponudu domacih sitnih specijaliteta. Zato Vas pozivam da se najavite i doživite jedinstveni ugodjaj u ovom podrumskom ambijentu uz ljubazne domacine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *