Sila iz podruma Petrović ponela je titulu “Šampion kvaliteta” Novosadskog sajma 2005. Planira se sadnja novih vinograda do 10 ha površine. S obzirom da je reč o relativno mladom podrumu, prvenstveni cilj gospodina Petrovića je da iz godine u godinu poboljšava kvalitet svojih vina, a potom, kada se za to steknu uslovi i da poveća količinu vina koja se proizvode u njegovom podrumu.

Vinarstvo je grana poljoprivrede koja je obezbeđivala egzistenciju, ali i slavu Karlovčanima tokom mnogih vekova. Vino, međutim, brzo zaokupi i one koje životni put dovede u Karlovce. To je slučaj i sa gospodinom Milanom Petrovićem.

U Karlovce se doselio 1994. Kuća koju je kupio za svoju porodicu posedovala je i jedan vinograd. Kada se jednom počeo baviti vinogradarstvom, više nije bilo povratka. I tako, korak po korak, podigao je vinograde čija je danas ukupna površina 5 ha.

Godišnje se u podrumu Petrović proizvede oko 20.000 lit. vina. Reč je o belim sortama kao što su italijanski rizling i sila, ali takođe i o crnim poput kabernea i merloa. Sledeći savete starih, iskusnih Karlovčana, od prošle godine je počeo da proizvodi i bermet, vino koje predstavlja sinonim za Karlovce. Od svojih vina, Milan izdvaja kaberne, vrhunsko crno suvo vino, i silu, relativno noviju sortu belog vina koja je nastala od čuvenog šardonea i autohtone kevedinke. Reč je o belom vinu blage arome, ali ne tako izražene kiseline, pravi izbor za ljubitelje belog vina.

 

Mesto
Sremski Karlovci
Adresa
Ulica Karlovačkog mira br.34, 21205 Sremski Karlovci
Telefon
+381 (0) 21 881- 981

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *